Sunday, July 11, 2010

suprafete

Multimea punctelor dipuse pe acelasi plan (suprafata plata) sau in planuri diferite si ale caror intersectii sunt curbate (suprafata curba) sau delimitarea oricarui obiect tridimensional solid.

Asa cum spune si numele suprafata se refera la ceva superficial sau subtire, ceva ce nu patrunde in adancime sau urca in vreun fel ci doar delimiteaza anumite obiecte sau notiuni. In momentul cand vorbim de suprafete este bine sa avem in vedere acest fapt al aparentei sau al "superficialitatii" unei reprezentari. Reprezentarea unei suprafete nu exclude in sine existenta unui volum dar depinde de capacitatea de a patrunde lucrurile in esenta lor pentru a umple acest gol. Cu alte cuvinte pot desena, picta sau sculpta anumite lucruri dar cu cat cunosc mai bine acele lucruri si suprafetele lor vor vorbi mai bine despre interiorul lor. Un exemplu ar fi reprezentarea anatomica bine echilibrata a unei sculpturi sau folosirea corespunzatoare a luminilor si umbrelor sau a unei texturi, a unei expresii umane, etc. Este ca si cum o persoana invata sa foloseasca un cuvant, mai intai il aude apoi pe masura ce il foloseste incepe sa-i inteleaga diferitele sensuri pana cand la un moment dat ii intelege sensul complet. Ca sa trag o linie este foarte important pentru un artist sa inteleaga ce determina aparenta unui lucru pentru a-l putea reprezenta intr-un mod cat mai apropiat de realitate.
 Atat ca artisti cat si ca admiratori ai lucrarilor de arta este necesar sa reunim aceste elemente pentru o cat mai profunda si reala intelegere a obiectelor si fenomenelor reprezentate. O textura, o cuta, o expresie sau o umbra sunt toate manifestari ale interiorului si de aceea este important sa ne intrebam intotdeauna "de ce?".

Va doresc in continuare o vara placuta si "de ce?"-uri pline de raspunsuri veritabile.

No comments:

Post a Comment