Wednesday, September 1, 2010

Gustave Dore

Am ales sa scriu despre Dore datorita faptului ca foarte mult din vibratia minunata a operelor sale m-a inspirat in desenele si pana la urma in drumul meu artisitc de pana acuma. Contrastele, fondul, culoarea, liniile operelor sale m-au indrumat catre disciplina de care avea nevoie talentul meu. 
Gustave Dore s-a nascut in Alsacia in data de 6 ianuarie 1832. De a lungul vietii a ilustrat peste 200 de carti in care  sunt cuprinse peste 400 de gravuri.
In 1854-1855 ilustreaza opere de ale lui Rabelais si Balzac
Talentul artistului s-a manifestat inca de la varsta de 5 ani, la 12 ani isi daltuia in piatra creatiile iar la varsta de 15  ii era publicata prima ilustratie de carte pentru copii.

In Franta (1861)  succesul ii este adus de imaginatia cu care pune in scena calatoria infernala a lui Dante si a maestrului sau Virgiliu in cele noua cercuri ale iadului. In pofida pretului ridicat al cartii cererea este atat de mare incat depaseste 200 de editii.

 La numai doi ani Don Quijote, fantasticul personaj al lui Cervantes, prinde contur sub penita lui Dore urmand ca sub aceasta forma sa inspire mai tarziu alti artisti, din punct de vedere al aspectului fizic. Don Quijote asa cum il stim astazi probabil ca ar fi fost cu totul altfel fara imaginatia lui Dore.


In 1865 a urmat marele succes al Bibliei urmata de expozitia din Londra (1867) care a dus mai tarziu la fondarea Galeriilor Dore pe strada New Bond. Aceasta expozitie i-a adus marele succes in Regatul Unit fiind urmat apoi de alte comezi.


In 1869, Blanchard Jerrold ,fiul lui  Douglas William Jerrold,inspirat de The Microcosmos Of  London a lui Rudolph Ackermann , William Pyne si Thomas Rowaldson, i-a propus lui Dore sa lucreze impreuna la un portret detaliat al Londrei. Pentru acest proiect Dore a semnat un contract pe cinci ani care implica si sederea lui in Londra cel putin trei luni pe an. Pentru aceasta colaborare a fost platit cu 10000 de lire sterline pe an.
Desi a primit multe critici referitoare in special la faptul ca gravurile ar suprinde mai degraba saracia si mizeria sau la faptul ca inventeaza mai mult decat copiaza, succesul a fost atat financiar cat si artistic in 1972 cand cartea  London: A Pilgrimage a iesit de sub tipar. Acest succes a venit impreuna cu alte comenzi din partea mai multor editori britanici.

Viata lui Gargantua si Pantagruel (Rabelais), Paradisul Pierdut (Milton), Corbul (Poe), Istoria cruciadelor (Michaud), sunt doar cateva dintre operele pentru care Dore a mai facut ilustratii.
Dore pe langa ilustratiile pentru carti a mai si pictat (in timpul vietii a fost cunoscut mai mult pentru asta) si a si sculptat.

Pentru mai multe imagini ale operelor lasate de Gustave Dore puteti merge aici .

No comments:

Post a Comment