Saturday, December 25, 2010

lumini si umbre

Luminozitatea este aceea care permite receptorilor nostri sa perceapa cu acuratete sau nu diferite obiecte din mediu. Cu cat lumina este mai apropiata de spectrul in care lucreaza ochiul uman cu atat obiectele din jur vor prinde un contur si un detaliu mai clar.
Cand vorbim de lumini si umbre nu vorbim de antiteza celor doua ci de modul in care colaboreaza armonios pentru a ne permite perceptia si definirea obiectelor din jur. Fara lumini tot mediul ar fi scufundat in intuneric si fara intuneric totul s-ar scalda in lumina, in nici una dintre situatii receptorii vizuali nu ne-ar mai fi de folos in comunicarea cu mediul.
 Ca idee elementara definim obiectele din umbra ca fiind mai putin luminate decat cele din lumina. Din aceasta definitie putin redundanta putem trage o prima concluzie- lumina si umbra sunt relative.
Ca exemplu: daca am un cub expus luminei difuze a unei lampi pe timp de noapte voi percepe laturile luminate la o anumita intensitate, pe timpul zilei este posibil insa ca acele laturi sa fie luminate mai puternic decat pe timp de noapte,  acest lucru ar putea sa ne puna in situatia sa folosim ca umbra exact intensitatea pe care o foloseam pe timp de noapte ca lumina.
In orice caz cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont este contrastul. Lumina si umbra exista pentru ca sunt in contrast una cu cealalta.
Culoarea in cazul asta este mai deschisa, mai aprinsa si mai usor perceptibila la lumina decat la intuneric. Culorile din umbra tind sa se stinga, sa se apropie de negru pana la imposibilitatea de a mai fi percepute.
Folosirea culorilor diferite pentru umbre si lumini poate da efecte deosebite (vederea in infrarosu ca exemplu), dar se aplica in realitate destul de rar. Ca exemplu trecerea de la un rosu la portocaliu este posibila dar doar in situatii speciale (anumite spectre luminoase, texturi sau proprietati ale obiectelor) culoarea va ajunge sa zicem la galben.
Asadar este recomandat sa folosim culori din aceeasi familie in momentul cand lucram la umbrele unui desen.
Cautati lumina si umbra in mod echilibrat in perspectivele voastre.
Marian

No comments:

Post a Comment