Friday, September 17, 2010

Volume


Conceptul de volum se refera in principal la consistenta unui corp , la spatiul pe care acesta il ocupa , la marimea lui si tot cand vorbim de volum automat ne ducem cu gandul si la forma si la substanta acelui corp.
 In artele vizuale am putea sa credem ca notiunea de volum se aplica numai in reprezentarile tridimensionale cum ar fi sculptura sau modelajul  insa cunoasterea volumelor cu toate proprietatile lor se aplica si in reprezentarile pe planuri bidimensionale.
 Personal din momentul in care am experimentat atat sculptura (la un anumit nivel) cat si desenul, perspectivele mele s-au schimbat mult in bine .
Cunoasterea practica a unui corp determina o mai buna reprezentare a lui in diferite planuri si bineinteles ca duce la o mai buna cunoastere cu cat exercitiul devine mai elaborat.

Spuneam ceva mai sus despre consistenta corpului, cu alte cuvinte cata substanta are, ce densitate, cat de moale sau tare este sau ce greutate are. La randul ei consistenta determina forma acestui corp si aparenta lui. Luati toti acesti factori si ganditi-va la diferite corpuri cu care luati contact, corpuri  care pot sa aiba aceeasi forma dar proprietati diferite, etc.

Un lucru peste care de foarte multe ori se trece cu vederea este relatia substanta-forma, cele doua aflandu-se intr-o stransa legatura, practic in lumea celor cinci simturi  nici o substanta nu exista in afara formei si nici o forma in afara substantei .









Ma intorc la reprezentarea volumelor dintr-un punct de vedere putin mai  "domestic"la unul ceva mai concret si spun ca pentru o reprezentare coerenta este nevoie de mult exercitiu si de investigatii de tip "invaziv". Studiile anatomice, studiile dupa diferite obiecte sau fenomene presupun de multe ori un efort sustinut din partea creatorului, efort care insa se va intoarce cu beneficiile unei munci bine facute.

Daca in cazul suprafetelor vorbeam despre o reprezentare superficiala aici este vorba despre una profunda si riguroasa care ar trebui sa ajunga chiar la esenta lucrurilor, undeva dincolo de substanta sau de forma.
Asadar patrundeti cu observatia voastra forma, substanta si nu in ultimul rand ideile esentiale de la care iau nastere lucrurile.

No comments:

Post a Comment