Thursday, December 23, 2010

Texturi

Problema redarii texturilor in artele vizuale este nu numai una care tine de capacitatea artistului de a imita dar mai mult de aceea de a intelege obiectul pe care il abordeaza.
Textura este acel aspect al obiectului care tine de aparenta lui. A nu se confunda aici suprafata cu textura. Textura obiectului este aceea care se manifesta pe o anumita suprafata a obiectului (coaja unui fruct, o bara de fier, un obiect de sticla) dar se poate referi la substante de diferite tipuri si in diferite situatii.
Pentru o intelegere buna a texturii este necesar studiul intens al obiectelor de diferite tipuri.
Este necesar studiul luminii, al unghiurilor, al perspectivelor, acesta nu tin de obiect ci sunt mai degraba cele care actioneaza asupra obiectelor. Este necesar sa stim cum actioneaza diferite spectre asupra obiectelor si ce aparenta le dau si de ce, este necesar sa  abordam perspectivele "grele" sau care genereaza iluzii, si este necesar sa observam cum se schimba formele pe masura ce ne schimbam perspectivele. Cu cat studiem si experimentam mai mult cu atat devenim mai stapani pe realitatea pe care o creem pe foaie.
Referitor la obiecte, ele sunt victimele celor trei elemente despre care am vorbit in fuga ceva mai sus. Modul in care ele absorb sau reflecta lumina, finetea sau rugozitatea suprafetelor, omogenitatea fibrelor, umiditatea lor genereaza in interactiunea cu mediul semnatura pe care o lasa fiecare .
Putem cauta exemple de obiecte cu texturi diferite si este necesar sa ne folosim toate simturile pentru a incerca sa le intelegem. Un corp cu o suprafata mai putin finisata absoarbe lumina altfel decat unul cu planuri mai ample, unul din sticla altfel decat unul cromat, lemnul diferit fata de metal, unele corpuri au transparenta sau opacitate diferite, sau aceleasi obiecte in functie de intensitatea luminii pot sa-si schimbe textura.
Un incepator in ale texturii isi da seama cat de bine trebuie observate anumite elemente dar are nevoie de timp pentru a le identifica, un profan ar putea numi cu usurinta acest lucru "imitatie" insa o persoana care a inteles textura este capabil sa inteleaga o parte foarte importanta a obiectului- aceea care tine de substanta si bineinteles poate sa transpuna in operele lui obiecte mult mai aproape de veritabil.
Va doresc sa puteti pune in practica aceste elemente de mare finete si chiar mult mai mult.
Marian

No comments:

Post a Comment